' Hjälmguide
  • Fri frakt och fri retur i butik
  • Delbetalning
  • Snabba leveranser
 
Priser inkl. moms

Hjälmguide

Banner_Poc_1400x600

Att använda hjälm i skidbacken, vare sig du ska åka traditionellt eller off pist är en viktig investering och det finns några saker som är viktiga att tänka på när det kommer till att välja hjälm. Skidhjälmen lindrar skadan vid fall i skidbacken och ska också skydda mot vassa föremål, till exempel om du får en stav mot huvudet eller om du kolliderar med en utstickande trädgren. Hjälmen ska vara märkt CE-EN 1077.

  • Hjälmen ska sitta tight men det ska vara enkelt att ta på och av hjälmen. Den ska upplevas bekväm. Detsamma gäller vid ett eventuellt hjälm köp till ett barn. Hjälmen ska sitta perfekt, inte åka bakåt utan sitta ordentligt fast på huvudet. Tight och praktiskt med skidglasögonen som alltid kan sitta fast utanpå hjälmen
  • Medan du har hjälmen på huvudet ska du göra ”skaktest”. Som namnet antyder är det ett test där du skakar på huvudet för att kontrollera hjälmens passform och storlek. Om hjälmen rör sig upp eller skakar separat från huvudet, då är den för stor. Därefter kan du försöka flytta hjälmen upp och ner och från sida till sida. Huden på huvudet bör gå med hjälmen när du rör den. Du kan välja att spänna hjälmen med spännet under hakan, men detta kommer inte att påverka hjälmens storlek och passform

Köp inte hjälm på loppis. Då vet du inget om hjälmens historia. Om du råkar ut för en ordentlig smäll med hjälmen ger den inte längre samma skydd och ska inte användas mer.

  • Hjälm för snowboardåkare har annan design. Den ska skydda vid hopp i första hand men bygger på samma standard som skidhjälmen.
  • Det viktigaste är såklart storleken på hjälmen - och ibland kan det vara svårt att avgöra vilken storlek man behöver. Det stämmer inte riktigt på skidhjälmar - storlekarna är oftast angivna i centimeter (t.ex. 56-58) vilket gör det väldigt enkelt att komma underfund med vilken storlek som passar dig - det är helt enkelt bara att mäta huvudets omkrets över pannan! Lycka till!

På isen och i pulkabacken

Ishockeyhjälmen är en praktisk allroundhjälm, bra för barnen att fortsätta med efter småbarnshjälmen med det gröna spännet. Den passar på skridskoisen, i pulkabacken och kan också vara lämplig för de första åken i skidbacken hemma. Hjälmen ska vara märkt EN 10256. Till skillnad från andra hjälmar tål ishockeyhjälmen upprepade slag. Den förstörs inte av en rejäl smäll som skidhjälmen gör.

Tips: En del barn blir snabba utförsåkare tidigt, då ska de ha en riktig skidhjälm.

Justerbar hätta

Genom att vrida ett litet hjul, kan du finjustera passform och storlek på din skidhjälm. Detta lilla hjul bidrar till att göra hjälmen bekvämare. Det är en enkel, snabb och säker lösning som kan justeras med hjälmen på huvudet.

In form fit system

En vridbar skallra eller hjul, som kan dra åt och lossa på hjälmens passform. Samtidigt också ställa in hjälmens höjd så att du inte får ett irriterande gap (Red:. Utrymme mellan hjälm och skyddsglasögon).

Polstring system

Avtagbara kuddar kan ge dig mer eller mindre utrymme inuti hjälmen. Samtidigt kan de bidra till att öka komforten. En hjälm med avtagbart vadd kan vara en bra idé för barn, så att de kan växa med en hjälm utan att offra säkerheten.

Viktigt att tänka på vid offpiståkning:

Säkerhetsutrustning. Ett minimum i utrustningsväg är hjälm! Ett bra ryggskydd är också att rekommendera. Men även lavinspade, transceiver och sond hör numera till grundutrustning för off-piståkning. Hjälp varandra att se till att alla har rätt utrustning och att alla kan använda den på rätt sätt. En ABS-rygsäck som lyfter åkaren i händelse av lavin kan rädda liv.